A vállalkozók világa tele van hangzatos szlogenekkel, mint például „a csapatmunka a legjobb munka”. Az ilyen típusú mantrák jól hangzanak, de valójában hogyan lehet elérni, hogy a delegálás (akár cégen belüli, akár külsős megbízásával jön létre) ne kínszenvedés legyen?

A feladatok delegálása nagyon hasznos lehet, ha túl sok feladat van és nem tudja az összeset a kezében tartani, nincs ideje mindegyiket elvégezni. Ha kiadja a kezéből, akkor ez remek módszer lehet az alkalmazottak készségeinek kipróbálására és fejlesztésére, illetve visszajelzést kaphat a készségeikről, képességeikről. Ezen kívül Önnek is lehetőséget ad arra, hogy kipróbálhassa vezetői és csapatkezelési képességeit.

A hatékony feladat delegálás nem abban merül ki, hogy kiadja a feladatra vonatkozó utasításokat és megkéri az alkalmazottakat, hogy a megadott keretek között dolgozzanak rajta. Ha nem hagy szabad teret a kreativitásra és találékonyságra, akkor a teljesítés hibás lehet. Ha nem hagyja kibontakozni a képességeket és nyomás alatt dolgoztatja az alkalmazottakat, a csapat dinamikus ösztöne és előre tekintő gondolkodása csökken, ez a kreativitást is nagy mértékben csökkenti.

Gyakran esünk abba a hibába, hogy végrehajtjuk azt a feladatot is, amivel megbíztunk valakit. Ennek oka a bizalomhiány és a hibáktól való félelem. Ebből az következik, hogy nem beszéljük meg a munkát a csapatunkkal, ragaszkodunk a konvenciókhoz és belekerülünk a mikromenedzsment csapdájába. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy elvégezzük a feladatokat, de a túlzott részvétel és a bizalom hiánya miatt kimerültnek és frusztráltnak érezzük magunkat a végén, vagy egyenesen feladjuk.

Ne kételkedjen a csapat képességében

A feladatok delegálása időnként nem kívánt és nem kielégítő eredményt hoz. De ez nem azt jelenti, hogy nem bízhatunk a csapatunk tagjaiban. Az emberek tanulnak a hibáikból. A csapat erőfeszítései gazdagítják tapasztalataikat, ami hosszú távon hasznosnak bizonyul. Tehát tekintsük a hibákat befektetésnek, ne veszteségnek.

Ne gondolja, hogy időpocsékolás

Sokszor azt hisszük, hogy a feladatainkat végre kell hajtani ahelyett, hogy valakire átruháznánk. A kezdeti szakaszban, vagy bizonyos mértékig ez hasznos lehet, de minél nagyobb egy projekt, vagy növekszik a vállalkozás, a feladatok delegálása megkerülhetetlen.

Ne hagyja el a munkatársak fejlesztését

Sikerélményekkel lehet a legjobban motiválni a csapatunkat. Ezért kell kidolgozni a feladat delegálás módját. Ez lehetővé teszi számukra, hogy azt érezzék, hogy cégünk sikeréhez ők is hozzájárultak és hozzáadott értéket képviselnek üzletünkben. Külsős céget is időnként oktatni, képezni érdemes a termékekről, fejlesztésekről – hosszútávon lojális, profi együttműködésre számíthat, ha időnként szán energiát a beszállítók képzésére.

Ne essen a zéró részvétel hibájába

Visszatérés és pihenés, míg a csapat tagjai keményen végzik a kiosztott munkát, nem jó stratégia. Ez negatív hatást gyakorolhat az üzleti tevékenységünkre. A siker biztosítása érdekében felügyelnünk kell a munkát, miközben hagyjuk, hogy mások dolgozzanak rajta. Bármely projekt sikere a közös erőfeszítésektől függ. Az egymás közötti kommunikáció, a tudás megosztása, a közvetlen részvétel és támogatás alapvető tényezők, melyek meghatározzák a projekt eredményes befejezését és a sikert.

Szervezze ki az időrabló feladatokat

Irodai feladatok, adminisztráció – ezek kiszervezését profikra bízhatja. Nézze meg, hogy mennyit spórol és mennyit nyer, ha minket bíz meg!