Azt gondoljuk: nem szerencsés kisbaba mellett dolgozni, de tudjuk: a mai világban ez nem mindig megoldható. Éppen ezért nem árt bizonyos módszerekkel előre felkészülni erre az esetre. Hogyan szervezheti mindennapjait, ha kisbaba mellől dolgozna otthonról?

Korábbi cikkünkben már szó volt arról, hogy nagyobb gyerekek mellett, hogyan tud dolgozni. Most lássuk a legkisebbek mellől mennyire más ezt megoldani.

Mindenek előtt pár általános ötlet – a gyermek korától függetlenül

Osztott műszak

Ha a párja is otthonról dolgozik, osszák meg a munkanapot és a gyermekgondozási feladatokat. Így egyenlő arányt hozhat létre. Például egyikük reggelről dolgozzon 4 órát megszakítás nélkül, amíg a másik a gyerekekre figyel. Délután cseréljék meg a szerepeket. Noha ez nem teljes munkanap, de a semmitől több. Más kreatív megoldásokkal kombinálva akár 8 órát is dolgozhat, csak nem egyszerre.

Használja ki az alvással járó előnyöket

Érdemes akkor dolgozni, mikor a gyerekek alszanak, ez lehet akár a kora reggeli, késő esti vagy a délutáni alvásidőben. Ez garantálja a békés és csendes időszakot, amikor nyugodtan dolgozhat. A késő esti munka esetén érdemes figyelnie arra, hogy mikorra időzíti az e-mailek kiküldését.

Képernyő korlátozás feloldása

Amennyiben a gyerekek csak bizonyos időt tölthetnek a képernyő előtt, ezt a korlátozást időnként feloldhatja. Garantálva, hogy egy filmmaraton leköti a gyerekeket, nyugalmat biztosítva Önnek a megszakítás nélküli munkavégzéshez. Nem kell bugyuta filmeket nézetni a gyerekkel, rengeteg érdekes témában talál a neten oktatóvideókat, játékos, kedves dolgokat. A legkisebbeket persze ezzel nem lehet lekötni, de a nagyobb totyogókat már igen.

Beszéljen róla

Mielőtt bármilyen munkamegbeszélésbe kezdene a kollégáival, tájékoztassa őket a helyzetéről. Ez is a kapcsolat és bizalomépítés egyik lépcsője. Ha felhívja speciális helyzetére a figyelmet, a munkatársak értékelni fogják, hogy mégis lépést próbál tartani velük. Az is lehet, hogy ők pont ugyanebben a helyzetben vannak.

Megszakítási terv

Amikor otthonról dolgozik, meg kell húznia a határokat, mert a gyerekek nem mindig értik, hogy mit csinál és miért nem zavarhatják. Viszont, ha eleve kalkulál néhány rövidebb etapot, amikor a gyerekkel foglalkozik, akár táncol vele tíz percet, ő is könnyebben viseli azt az időszakot, amit munkával tölt ezt követően.

Jutalmazás-megvesztegetés

Ha a gyereke jól viselkedik és követi a szabályokat, amikor arra Önnek a leginkább szüksége van, dicsérje és jutalmazza meg érte. Egy idő után remélhetőleg a helyes viselkedésből lesz több. Van olyan, amikor a jutalmazás nem működik. Ne essen kétségbe, ha fontos meetingen kell részt vennie, időnként élhet megvesztegetéssel. Például egy nehéz ügyféllel kell foglalkoznia, a gyerekei nyugodtan játszhatnak kicsit többet a videójátékkal, mint azt tervezte. Ez egy kompromisszum.

Felejtse el a bűntudatot

Vannak helyzetek, mikor a gyerek igazából nem csinál semmi különöset, mégsem tud neki feladatot adni. Ilyenkor csak ölelje át és haladjon a saját feladataival.

Hogyan lehet otthonról csecsemő mellett dolgozni?

Ez talán nehezebb, mint a kisgyerekkel való otthoni munka. 

A járóka az Ön barátja

A gyerek járókáját nyugodtan helyezze a munkaállomása közelébe, ahol szemmel tudja tartani, miközben halad a feladataival. Az Ön közelében a gyereke is biztonságban van. Vagy használjon játszószőnyeget, amellyel a csecsemő elszórakoztatja saját magát.

Hordozza őket

A legkisebbek akkor a legboldogabbak, ha szoros közelségben vannak az anyjukkal. Ha megteheti, rögzítse magán a babát. Vagy, ha ez nem kivitelezhető, tegye babakocsiba, időnként sétáljon vele, hogy megnyugtassa, miközben telefonál, vagy ringassa, mikor e-mailt ír. Alapvetően ez nem egy jó tanács, de bizonyos esetekben jó szolgálatot tesz.

Halkítsa le (ne a gyereket)

A gyerekeken nincs némítás gomb, pedig néha jó lenne. Amikor a munkatársakkal kommunikál és nem Ön beszél, alkalmazza hívás közben a némítás gombot. Nem mindenki számára aranyos egy beszélgetésbe belegügyögő gyerek, el tudja rontani a tárgyalást is.

Nagyobb kisgyermekkel sincs könnyű dolga…

Magyarázza el, hogy ez nem játszós nap

A kisgyermek megértheti, hogy van munkája és azt is, hogy otthonról dolgozik. Nem kell elmagyarázni az összes okot, de a munka magyarázatát nem spórolhatja meg. Értesse meg velük, hogy nem csak az a feladata, hogy rájuk vigyázzon és ha hagyják, gyorsabban végez és újra együtt játszhatnak.

Ha nincs ajtóval ellátott irodája, akkor némi kreativitással kell megoldania. Például használja a szekrényajtót térelválasztónak. Vagy alkosson stop táblát és mondja meg a gyerekének, hogy amikor ez kint van, elfoglalt és nem tud neki segíteni, ilyenkor várniuk kell. Dicsérje meg őket, ha nem zavarják, mikor kint van a jelzés.

Állítson be ütemtervet

A gyerekek a rutin mentén működnek jól, amit nehéz biztosítani, ha dolgozni próbál. Tervezze meg előző este a következő munkanapot. Igyekezzen ragaszkodni a korábban már megszokotthoz. Például, ha a gyereke hétkor ébred, fél 8-kor reggelizik, tartsa magát ehhez. Ezután hozzon létre időtömböket, amelyekben leköti őt, míg Ön dolgozik. Ossza fel rövidebb etapokra a napját. Lehet, hogy Ön 30 percet dolgozik, miközben a gyereke rejtvényt fejt. Utána tartson szünetet, így a gyerek is jobban alkalmazkodik, ha rövid időközönként rá is figyel, kapcsolódik hozzá.

Virtuális látogatások

A rokonok és nagyszülők felbecsülhetetlen segítséget jelentenek, mikor szükség van rájuk. Vonja be őket a munkanapba, például olvassanak történeteket a gyereknek. Bejelentkezhetnek telefonon, Skypeon vagy Messengeren is akár.

Unaloműző

Bizonyára hallani fogja a gyerektől, hogy „Unatkozom, nem akarom ezt csinálni”.  Az ilyen helyzetekre készüljön fel előre. Például a gyerek készíthet házat az otthon talált kartondobozból, vagy gyöngyöt tölthet üres üvegbe stb. Nézzen szét az interneten hasznos ötletekért.

Tévhit, hogy az otthon munka során egyedül van. Sokan járnak hasonló cipőben és egymást segítve Ön is tud otthonról dolgozni.