Otthon minden szuper, nem? Teljesen szabadon végezheti munkáját, szabad időbeosztásban – úgy, ahogy kényelmes. Távol az iroda zavarától és termelékenységétől. Az otthoni munka azonban saját kihívásokkal jár. Ha nem tervezi meg, akkor minden napja fárasztóbb lesz, mint hinné. Íme néhány javaslat, hogyan tegye hatékonnyá az otthoni munkavégzést:

Szervezze meg a munkavégzési területet

Hatékony munkavégzéshez megfelelő helyre van szüksége. Válasszon olyan helyet munkaterültnek, amely segít az összpontosításban és nincsenek zavaró tényezők. Győződjön meg róla, hogy rendelkezik-e minden szükséges felszereléssel, amelyre szüksége van a feladatok elvégzéséhez. A termelékenységhez tartsa rendezetten a munkaterületet.

Használjon feladatlistát

Anélkül, hogy a menedzser a válla felett kontrollálná, vagy a munkatársak megállnának, hogy projektekről beszéljenek, előfordulhat, hogy órákra leragad egy feladatnál, amikor másokra kell figyelnie. Készítsen listát azokról a feladatokról, amelyeket minden nap el kell végeznie és kalkulálja ki, mennyi időt vesznek igénybe. A nap kezdetén tekintse át és folytassa azokkal, amelyek visszamaradtak. A nap végén értékelje, hogy mennyit haladt előre és készítse el a következő napra vonatkozó listát. Ez segít a fókuszt a feladatokon tartani.

Állítsa be a munkaidőt

Valószínűleg tisztában van azzal, hogy mikor kezdi és mikor fejezi be a munkanapját, de bölcsen teszi, ha tartja a rendes munkaidőt. Ha minden nap változtatja a kezdést és befejezést, nehéz lesz megfelelő ritmust találnia, mind fizikális, mind mentális tekintetben. Ha beállította az ütemezést, ne felejtse el megosztani főnökével és a kollégáival, hogy azok is tudják mikor érhetik el Önt.

Öltözzön fel

A távmunka előnye, hogy pizsamában is dolgozhat, de nem kellene ezt tennie. Alakítson ki egy reggeli rutint, amely magában foglalja a napra való felkészülést és szinte mindent tegyen úgy, mintha az irodába menne. Ezzel is segítve a szellemi rákészülést. Az egyszerű öltözködésnek van pszichológiai hatása is.

Ütemezze be a bejelentkezés idejét

A napi feladatlistájában bizonyára szerepel a kommunikáció a munkatársakkal, akár emailen, akár videóhíváson vagy azonnali üzenetküldésen keresztül. Érdemes megadnia olyan intervallumokat, amikor a munkatársai elérhetik a kérdéseikkel és együtt tud velük működni. Fontos, hogy meglegyen ez a rutin, mert ez segíti a strukturált nap felépítését.

Ne felejtsen el szünetet tartani

Néhány otthonról dolgozó ember annyira belemerül a projektbe, hogy elfelejt ebédszünetet tartani, vagy csak kinyújtani a lábát. Ha nem tart szünetet, ez tudja mivel jár. Fontos, hogy eltávolodjon a gépétől, hogy kicsit feltöltődjön és újra fókuszáljon.

Ha szükséges, állítson be riasztást, ami emlékezteti Önt, ha ideje szünetet tartani. Ilyenkor ügyeljen rá, hogy elhagyja a munkaterületet. Készítsen szendvicset, játsszon a kutyával, tegyen egy kört a háztömb körül. Amikor visszatér, sokkal produktívabb lesz, mintha kihagyta volna a szünetet.

Jutalmazza meg magát!

Remélhetőleg a menedzsment felismeri a sikereit akkor is, ha otthonról dolgozik. Szánjon időt arra – bárhol is végzi a munkát -, hogy megjutalmazza magát a jól végzett munka után. Készítsen egy jó kávét, vagy tartson hosszabb szünetet, hogy utána hatékonyabb legyen.

Az otthoni környezetben sokkal több lehetősége van a kikapcsolódásra és az örömre, mint az irodában, ezért használja ki az előnyeit.

Ha már elkészült a napi feladatokkal, hagyja abba a munkát

Otthoni munkában gyakran érezzük, hogy a munkaidő egyre hosszabb és hosszabb, mivel minden nap többet próbálnak elérni. Mivel azonban otthonról nem kell mennie sehova a munka végeztével, tudatosan figyeljen oda rá, hogy abbahagyja. Kényszerítse magát a befejezésre és válassza külön a magánéletét a munkától. Ha valóban esténként produktívabb, akkor ennek megfelelően szervezze a munkáját, tegye ezt szándékosan és ne pedig azért, mert elfelejtette meghúzni a határokat.

Ezek a javaslatok nem szentírások, de próbálja ki, melyek azok, melyek gördülékenyebbé teszik az otthoni munkavégzését és hatékonnyá a munkáját.