Imádjuk a gyerekeket, de legyünk őszinték: amikor otthoni munkáról van szó a legbefolyásosabb zavaró tényezőkké válhatnak utódaink. Persze ez nem szemrehányás, hanem tény, hiszen ők a legmakacsabbak és legkitartóbbak, amikor figyelmet igényelnek. Home Office esetén – különösen kijárási korlátozás idején – egyszerűen lehetetlen megszervezni, hogy valaki vigyázzon a gyerekre. Mit tudunk tenni, ha otthon marad velünk a gyermek?

Íme néhány javaslat, amelyek segítenek Önnek megtartani a fókuszt, miközben a gyerekek mellett dolgoznak. Mielőtt belevágunk, szeretnénk kiemelni, hogy mai cikkünk nem az újszülöttekre és a totyogókra vonatkozik. FRISSÍTÉS: időközben készítettünk egy cikket kifejezetten az említett korú gyermekek szüleinek. Tehát: mi a teendő, ha gyermekkel maradunk otthon és muszáj hatékonyan dolgozni?

Fektesse le az alapszabályokat és kövesse azokat

Az a legjobb, ha beállít egy szokásos munkatervet, amit kommunikál önmaga, a munkatársai és bizony: a gyerekek felé is. Ez a gyerekek számára is jó. Győződjön meg arról, hogy megértették, hogy Ön „dolgozik”, akár úgy, hogy elkülöníti a konyhai munkáját az irodától. A kisebb gyerekek számára használjon nyilvánvalóbb jelzéseket. Magyarázza el, hogy munkaidőben nem szabad zavarni, kivéve, ha vészhelyzet áll elő. Ez után tisztázza, hogy harapnivalók kérése, vagy a testvérekre árulkodás nem számít vészhelyzetnek. Ha meghatározza az elvárásokat és ragaszkodik hozzájuk, gyermekei megszokják a szabályokat és megtanulják betartani azokat.

Hozzon létre fizikai határokat

Ez a tanács a New York Times cikkéből származik, amely azt ajánlja, hogy az otthoni irodát olyan helyre állítsa fel, ahol van egy ajtó, amit bezárhat. Vegye fontolóra, hogy használjon valamilyen stop jelzést, amit felhelyezhet az ajtóra, amikor értekezleten van, vagy más módon kell koncentrálnia.

Tesztelje őket

Annak érdekében, hogy a gyermekei megértsék mi elfogadható és mi nem munka közben, szánjon időt néhány valószínű forgatókönyv gyakorlására. Készítsen belőle egy játékot, hogy később is fel tudják idézni.

Készüljön fel a helyzetekre

Ha tudja, hogy a gyerekei otthon lesznek, amikor Ön dolgozik, készítsen többféle forgatókönyvet. Például van, aki az alábbi rituálét alkalmazza: ad a gyermekének egy mappát szórakoztató oktatási célból, vagy rábízza a legegyszerűbb feladatait, például a végtelen papírhalom rendezését az asztalon. Ha a gyerekeknek iskola után is van még feladata, kérje meg őket, hogy csatlakozzanak Önhöz, olvassák a kedvenc könyvüket, vagy végezzék el a házi feladatukat. Így nyerhet kb. 30 percet, amit a munkájára tud fordítani.

Használja ki a szundi időt

Naponta lehetősége van okosan használni az értékes perceket. Ne feledje, hogy a napi szokások gyakran változnak. Éppen ezért erre az időszakra nem ütemezzen fontos telefonhívásokat, ne töltse beszámolóval az idejét. Inkább használja ki nem szakmai feladatok elvégzésére ezt az időt. Iktasson be pihenést, házimunkát, olvasást stb. Ha szakmai tevékenységet végez ilyenkor, az bónusz.

Ruházzon be egy kiváló minőségű headsetbe konferencia-beszélgetések és meetingek számára

Lehet, hogy kicsit drága, de mindenképp megtérülő befektetés, amit az otthoni irodai berendezésekbe tesz. A legjobb vezeték nélküli és USB fejhallgatók kiváló zajszűrő mikrofonnal és könnyen kezelhető némítógombokkal rendelkeznek a nem kívánt hangok blokkolására. Ez ugyan a gyerekeket nem akadályozza meg abban, hogy zajongjanak, viszont azt igen, hogy a meetingeken résztvevőket zavarják.

Legyen rugalmas és maradjon nyugodt

Ez talán a legfontosabb tanács, ha otthon vannak a gyerekek, mikor dolgozunk. A gyerekekre jellemző a kiszámíthatatlanság. Arra számíthatunk, hogy időnként a nem megfelelő pillanatban szakítják meg a munkavégzésünket és „vészhelyzeteket” generálnak. Ha képes higgadtan viselkedni és gyorsan alkalmazkodni ezekhez a helyzetekhez, jelentősen lerövidíti a kieső időt és hamarabb visszatérhet a feladataihoz.